Aşağıda görsel sanatlar ve etkileşimli oyun alanlarında mühim tesir bırakmış tasavvur öncülerinin bir sıralaması yer verilmiştir.
- Bauhaus
- Frank Lloyd Wright
- Le Corbusier
- Mies van der Rohe
- Charles ve Ray Eames
- Alvar Aalto
- Louis Kahn
- Zaha Hadid
Bu tasarımcıların her biri tasavvur alanına eşi olmayan katkılarda bulunmuş ve emekleri bugün de tasarımcılara esin vermeye ve onları etkilemeye devam ediyor.
Bu tasarımcıların her biri hakkındaki daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki linklere bakın:
Tasarım Öncüleri | Görsel sanatlar | Etkileşimli Oyun | Tasarımın Geleceği | Oyun Tasarım Özellikleri |
---|---|---|---|---|
Bauhaus | Tecrit, geometrik formlar ve temel renkler | Sürükleyici dünyalar, realist grafikler ve oldukça oyunculu oyun | Kullanıcı deneyimi ve etkileşimine daha çok vurgu | Reel zamanlı 3D grafikler, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik |
Frank Lloyd Wright | Naturel mimari, organik malzemeler ve aleni alanlar | Yeni dünyaların ve karakterlerin keşfi | Daha sürdürülebilir ve etraf dostu tasavvur | Prosedürel üretim, oyuncu tarzı ve anlatı odaklı oyun |
Le Corbusier | Modüler tasavvur, işlevsellik ve geometrik formlar | Bulmacaları deşifre etmek ve zorlukların üstesinden gelmek için oyuncular arasındaki iş donanması | Daha kapsayıcı ve erişilebilir tasavvur | Platformlar arası oyun, toplumsal özellikler ve e-spor |
Mies van der Rohe | Minimalizm, pak çizgiler ve aleni alanlar | İnsanlık halinin ve duygularının keşfi | Daha deneysel ve sınırları zorlayan tasavvur | Suni zeka, makine öğrenimi ve büyük veri |
Charles ve Ray Eames | Konfor, işlevsellik ve keyifli tasavvur | Oyun deneyimlerinin kişiselleştirilmesi ve özelleştirilmesi | Daha kullanıcı odaklı tasavvur | Dokunsal geri bildirim, göz takip edeni ve öteki gelişmiş giriş aygıtları |
II.Bauhaus
Bauhaus, 1919'dan 1933'e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya'nın Weimar kentinde kuruldu ve 1925'te Dessau'ya taşındı. Bauhaus, geleneksel sanat eğitimini reddeden ve bunun yerine işlevsel, çağıl ve müsait fiyatlı yeni bir tasavvur türü yaratmaya odaklanan köktencilik bir okuldu. Bauhaus'un öğrencileri ve öğretmenleri içinde Laszló Moholy-Nagy, Paul Klee ve Wassily Kandinsky şeklinde 20. yüzyılın en etken tasarımcılarından bazıları vardı. Bauhaus'un tesiri mimariden mobilya tasarımına ve grafik tasarıma kadar her şeyde görülebilir.
Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright, 20. yüzyılın en etken baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Amerikalı bir mimardı. En oldukça, organik malzemelerin kullanması, aleni kat planları ve yatay çizgilerle karakterize edilen Prairie Okulu mimari tarzıyla tanınır. Wright'ın emekleri ek olarak çağıl mimarinin gelişimi üstünde mühim bir etkiye sahipti.
II.Bauhaus
Bauhaus, 1919'dan 1933'e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya'nın Weimar kentinde kurulmuştu ve 20. yüzyılın en etken sanat ve tasavvur okullarından bir tanesiydi. Bauhaus'un felsefesi, sanat ve tasarımın teknoloji ve endüstriyle bütünleştirilmesi ve sanatın hepimiz tarafınca erişilebilir olması gerektiği fikrine dayanıyordu. Okulun müfredatı titizdi ve öğrencilere mimarlık, fotoğraf, heykel, grafik tasavvur ve iç mekan tasarımı şeklinde oldukça muhtelif dersler öğretiliyordu. Bauhaus'un mezunları, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer ve Laszló Moholy-Nagy şeklinde 20. yüzyılın en etken tasarımcılarından bazıları halini aldı.
V. Mies van der Rohe
Mies van der Rohe, çağıl mimarinin öncülerinden biri olarak önde gelen Alman-Amerikalı bir mimardı. Bayağı geometrik formlar, pak çizgiler ve organik malzemeler kullanımıyla karakterize edilen minimalist tarzıyla tanınır. Emek harcamaları, dünya genelinde mimarinin gelişimi üstünde derin bir tesir yarattı ve 20. yüzyılın en etken baş yapıcılarından biri olarak kabul edilir.
Mies van der Rohe, 1886'da Almanya'nın Aachen kentinde hayata merhaba dedi. Aachen'daki Technische Hochschule ve Berlin'deki Akademie der Künste'de mimarlık okudu. 1911'de ABD Birleşik Devletleri'ne taşındı ve Peter Behrens mimarlık firmasında çalıştı. 1927'de, çağıl tasarımı teşvik etmeye adanmış bir öbek mimar, tasarımcı ve sanayiciden oluşan German Werkbund'u kurdu.
1930'da Mies van der Rohe, Almanya'daki bir tasavvur okulu olan Bauhaus'un müdürü oldu. Bauhaus'u 1933'te Naziler tarafınca kapatılmaya zorlanana kadar yönetti. Mies van der Rohe hemen sonra ABD Birleşik Devletleri'ne taşındı ve burada Chicago'daki Armour Institute of Technology'de (şimdiki Illinois Institute of Technology) ders verdi.
Mies van der Rohe'nin en meşhur eserleri içinde Barselona Pavyonu (1929), Seagram Binası (1958) ve Neue Nationalgalerie (1968) yer alır. Binaları cam, çelik ve beton kullanması ve bayağı geometrik formlarıyla öne menfaat. Mies van der Rohe'nin eserleri çağıl mimarinin gelişiminde derin bir tesir yaratmıştır ve 20. yüzyılın en etken baş yapıcılarından biri olarak kabul edilir.
VI. Charles ve Ray Eames
Charles ve Ray Eames, çağıl tasavvur alanında öncü olan Amerikalı tasarımcılar, mimarlar ve film yapımcılarından oluşan bir bayan koca ekibiydi. En oldukça, mütevazi çizgileri ve yenilikçi araç-gereç kullanımlarıyla öne çıkan mobilya tasarımlarıyla tanınırlar.
Eames'lerin emekleri tasavvur dünyasında derin bir tesir yarattı ve tesirleri birçok çağıl tasarımcının çalışmalarında görülebilir. Ek olarak Amerikan tasavvur tarihinin en mühim figürleri içinde yer aldıkları düşünülüyor.
Eames'lerin en meşhur mobilya tasarımlarından bazıları Eames Lounge Sandalyesi ve Osmanlı, Eames Plastik Iskemle ve Eames Tel Iskemle'dir. Ek olarak Case Study House No. 8 ve Eames Evi şeklinde bir takım ikonik bina tasarladılar.
Mobilya ve mimarlık alanındaki çalışmalarının yanı sıra Eames'ler film yapımcılığında da aktifti. Klasik film “Powers of Ten” de dahil olmak suretiyle bir takım kısa film ve belgesel ürettiler.
Eames çiftinin emekleri bugün de kutlanmaya devam ediyor ve mirasları dünya çapındaki tasarımcılara esin kaynağı oluyor.
VII. Alvar Aalto
Alvar Aalto, çağıl mimarinin öncülerinden biri olarak önde gelen bir Fin mimar ve tasarımcıydı. Akıcı çizgileri ve organik malzemeleriyle karakterize edilen doğal mimarisiyle tanınır. Aalto'nun emekleri, mimarlık ve tasarımın gelişimi üstünde derin bir etkiye haiz olmuştur ve 20. yüzyılın en mühim baş yapıcılarından biri olarak kabul edilir.
Aalto, 1898'de Finlandiya'nın Kuortane kentinde hayata merhaba dedi. Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nde mimarlık okudu ve 1921'de mezun olduktan sonrasında Helsinki'de kendi mimarlık bürosunu kurdu. Aalto'nun erken devre emekleri Internasyonal Yoldam'den etkilenmişti sadece yakın zamanda organik malzemelere vurgu yapması ve akıcı çizgileriyle öne çıkan kendine has stilini geliştirdi.
Aalto'nun en meşhur eserleri içinde Villa Mairea (1938-1939), Säynätsalo Belediye Binası (1949-1952) ve Finlandia Salonu (1962-1971) yer alır. Bu binaların tamamı organik malzemelerin kullanması, akıcı çizgileri ve çevredeki manzarayla bütünleşmeleriyle karakterize edilir.
Aalto bununla beraber üretken bir tasarımcıydı ve mobilya, tenvir, tekstil ve cam eşya tasarladı. Mobilyaları mütevazi çizgileri ve organik araç-gereç kullanımıyla karakterizedir ve günümüzde hala yaygın olarak üretilmektedir.
Aalto, 1976 senesinde Helsinki'de öldü. 20. yüzyılın en mühim baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Aalto'nun emekleri mimarlık ve tasarımın gelişimi üstünde derin bir tesir yarattı.
VIII.Louis Kahn
Louis Kahn, 20. yüzyılın en etken baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Amerikalı bir mimardı. Eserleri sadeliği, anıtsallığı ve organik fer kullanımıyla karakterize edilir. Kahn'ın en meşhur binaları içinde Kaliforniya, La Jolla'daki Salk Biyolojik Emekler Enstitüsü ve Washington, DC'deki Milli Sanat Galerisi yer alır.
Kahn, 1901 senesinde Estonya'da hayata merhaba dedi ve 1905 senesinde ailece ABD Birleşik Devletleri'ne göç etti. Pensilvanya Üniversitesi'nde mimarlık okudu ve 1935 senesinde kendi ofisini kurmadan ilkin birçok mimarla çalıştı. Kahn'ın ilk emekleri Internasyonal Biçim'dan etkilenmişti, sadece hemen sonra klasik mimari ve İslam mimarisinden esinlenen daha şahsi bir biçim geliştirdi.
Kahn'ın emekleri çoğu zaman güzelliği, mekan duygusu ve seyircide bir hayranlık ve şaşkınlık duygusu yaratma kabiliyeti sebebiyle övülür. Binaları ek olarak Kahn'ın rahatlık ve sükünet duygusu yaratmak için lüzumlu olduğuna inanılmış olduğu organik ışığın kullanımıyla da dikkat çeker.
Kahn, 1974 senesinde 73 yaşlarında yaşamını yitirdi. Eserleri dünya genelinde mimarlar tarafınca incelenmeye ve beğenilmeye devam ediyor.
IX. Zaha Hadid
Zaha Hadid (1950-2016), kendi jenerasyonunun en etken baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Iraklı-İngiliz bir mimardı. Emek harcamaları, akışkan, eğrisel formları ve son teknoloji kullanımıyla karakterize edilir. Hadid'in binaları dünyanın dört bir yanında sipariş edildi ve 2004'teki Pritzker Ödülü de dahil olmak suretiyle çalışmalarıyla oldukça sayıda armağan kazanmıştır.
Hadid'in en meşhur binalarından biri Azerbaycan, Bakü'deki Heydar Aliyev Merkezi'dir. Bu bina, Azerbaycan'ın organik manzarasından esinlenen kavisli, cam ve çelikten yapılma bir yapıdır. Merkez, bir müze, bir oditoryum ve bir kütüphane içeren bir kültür kompleksidir.
Hadid'in dikkat çeken yapılarından bir öteki de İtalya, Roma'daki MAXXI Müzesi'dir. Bu müze çağıl sanat ve mimariye adanmıştır. Bina, zikzak deseninde düzenlenmiş, birbirine bağlı hacimlerden oluşan bir seridir.
Hadid'in emekleri mimarlık alanında mühim bir tesir yarattı. Binaları çoğu zaman mimarlığın geleneksel kurallarına bir meydan okuma olarak görülüyor. Hadid'in emekleri ek olarak yeni formlar ve malzemeler deneyen yeni nesil mimarlara da esin verdi.
S: Tasarım öncüsü ile basit bir tasarımcı arasındaki ayrım nelerdir?
A: Tasarım öncüsü, tasavvur alanına mühim katkılarda bulunmuş kişidir. Tasarım hakkındaki düşünme ve kullanma biçimimizde kalıcı bir tesir bırakan yeni fikirler, teknikler yahut yaklaşımlar ortaya koymuşlardır.
S: Tasarım öncülerinin görsel sanatların ve etkileşimli oyunların geleceğini şekillendirmesinin birtakım yolları nedir?
A: Tasarım öncüleri görsel sanatların ve etkileşimli oyunların geleceğini birçok halde şekillendirdiler. Görsel medya hakkındaki düşünme ve kullanma hikayesinde yeni yollar tanıttılar, etkileşimli oyunları olası kılan yeni teknolojiler geliştirdiler ve dünya genelinde insanlara esin veren ve onları zorlayan yeni sanat ve eğlence biçimleri yarattılar.
S: Günümüzde tasavvur öncülerinin karşılaşmış olduğu zorluklar nedir?
A: Günümüzde tasavvur öncülerinin yüz yüze olduğu zorluklar muhtelif ve karmaşıktır. Bunlar içinde teknolojiyi yaratıcı ve anlamlı şekillerde kullanmanın yeni yollarını bulma ihtiyacı, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik zorluklarını ele alma ihtiyacı ve hem ilgili bununla birlikte küresel bir kesime erişilebilir işler yaratma ihtiyacı yer verilmiştir.
0 Yorum